MENÜ
 

THEODOR SEGÍT A BAJBAN!
Megérint a zene - on-line ének- és szolfézstanítás a legújabb, átfogó tudást nyújtó applikációval

Mostantól elérhető a Zeneakadémia Kodály Intézetének tanárai útmutatásai alapján fejlesztett, az on-line ének- és szolfézsoktatásban is nagyszerűen használható applikáció, ami központi kabalafigurája, Theodor a hangyász segítségével hatékonyan segít a távoktatás során is. A digitális oktatócsomagot a magyarországi tanintézmények ingyenesen kapják meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kodály-évhez kötődő támogatásának köszönhetően.


Az applikáció által használt eszközök a Kodály-alapú zenepedagógiai gyakorlatból ismertek. A program és a belekódolt 20 különböző feladattípus hatékonyan és játszva segítik az iskoláskorú gyerekek zenei hallásának fejlesztését a zenei írás, olvasás és többszólamú készségek terén.
A program gyermekközpontú, használata változatossá és élményszerűvé teszi az órákat. A tanárt segíti az órák tudatos megtervezésében, azonnali visszajelzést ad a tanulók pillanatnyi tudásáról, rugalmas előrehaladást tesz lehetővé.


A 20 különböző feladattípushoz a tanár szerkeszti és menti el a konkrét feladatokat, akár több hétre előre dolgozva. A nehézségi szintjüket a csoport, az osztály pillanatnyi tudásszintjéhez tudja mindig igazítani, akár az órán variálva egy korábban elkészített feladaton. A programba beépített kottaszerkesztő 3- ill. 5-vonalas kottákkal, a legegyszerűbb képi hangjegyektől 3 keresztig ill. béig tud dolgozni, képes triolát, kisnyújtott és kiséles ritmust, tizenhatodokat kezelni, ismeri a szolmizációs hangokat, többszólamú kottázást tesz lehetővé, tehát nem zenei tagozaton akár a felsősök is élvezettel használhatják.


A programot a tanár PC-n, laptopon, tableten használhatja, az okostáblára is kivetítheti a feladatokat, a diákok az órán tableten kezelhetik, otthon PC-n, laptopon és tableten tudják a feladatokat megoldani.
Ez az eszközhasználat a gyermekeknek otthonos, a program könnyen kezelhető, a jutalmazásra építő játékosság vonzóvá teszi a feladatok elvégzését és az otthoni gyakorlást.


A programcsomag képi világát nagyon szerették a tesztelés során mind a gyerekek, mind a tanárok, nem véletlenül, mert szín- és formavilága, kabalafigurái a legmagasabb művészi igénnyel készültek. Főhősünk Theodor, a sörényes hangyász, aki ormányával ügyesen szippantja föl a képernyőről a hangokat és dörmögő - szuszorászó állatkából madárkabarátai segítségével tisztán éneklő lénnyé válik. A dörmögő gyerekek könnyen azonosulhatnak vele, jelenlétével segíti őket abban, hogy az éneklés jó élmény legyen.Technikai paraméterek:
● Támogatott eszközök: az alkalmazás tableten, laptopon és asztali gépeken működik, okostelefonok nem támogatottak.
● Támogatott kijelző méret: minimum 9.7 col
● Böngészők: Google Chrome (minimum főverzió: 72), Firefox (minimum főverzió: 64), Edge (minimum főverzió: 18), Safari (minimum főverzió 11)
● Operációs rendszerek: Minimum Android verzio: Android 5.0, Minimum iOS verzio: iOS 11


Kérjük, amennyiben igényli az oktatócsomagot, jelezze iskolája pontos nevének és e-mailcímének megadásával az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, hogy az iskolákkal meg tudjuk kötni a megállapodást és az adatfeldolgozási szerződést. A csomag a megállapodás megkötése után elérhető, magánszemélyként nem.

 

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV

A Kodály HUB-ról

A Kodály HUB a világ bármely pontjáról elérhető, nyilvános on-line tudásközpont, mely a kodályi zenepedagógia elveit követő szakmai anyagokat kínál az élményalapú ének-zene tanításhoz. Leíró részei a kodályi zenepedagógiában történő tájékozódást segítik, a regisztráció után elérhető interaktív funkciók pedig a tudásmegosztást, az énektanárok közösségépítését szolgálják. A Zenegyűjtemény egy kereshető adatbázis, mely zenei anyagokat (dalokat, zenehallgatási anyagokat, stb.) tartalmaz. Minden dalhoz tartozik egy  közel 60 szempont szerinti elemzés, mely az alapvető zenei jellemzők mellett abban is orientál, hogy milyen életkorban, milyen alkalomra, milyen életkorú gyermekek számára, milyen zenei elem megtanítására alkalmas egy adott dal. A dalok többségéhez egy játékleírás is kapcsolódik, a feltöltést végző pedagógus saját alkotása, mely a dal játékos megtanítását szolgálja. A Közösséghez történő csatlakozás az országban tanító kollégákkal történő kapcsolatfelvételt, információcserét szolgálja. Az Eseménynaptár zenepedagógiához kapcsolódó hazai szakmai eseményeket tartalmaz.

Az oldal folyamatosan bővül, és minden felhasználót arra biztatunk, hogy saját gyakorlatában bevált anyagait bátran ossza meg a közösséggel és töltse föl azokat a Zenegyűjteménybe.

Ez a verzió kifejezetten a magyar énektanárok számára készült magyar nyelvű változat. A teljes világot lefedő angol nyelvű verzió a https://kodalyhub.com oldalon érhető el, angolul beszélő kollégáknak javasoljuk, hogy ide is regisztráljanak!

 

Kapcsolat

Budapesti iroda:
+36 1 462-7000

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1., Hungary

https://kodaly.hu

 

A Kodály HUB a "Kodály HUB - Sing, Learn, Share" c. Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projekt keretében, az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával jött létre. Az oldal fenntartásához az NKA és az EMMI "Mindennapos éneklés" programja nyújt támogatást.