MENÜ
 

Örömmel jelentjük, hogy a 2021 őszére tervezett, de akkor elmaradt "Kórusvezetés, hangzásfejlesztés" továbbképzésünket 2022. április 21-24. között meg tudjuk tartani.

KÓRUSVEZETÉS, HANGZÁSFEJLESZTÉS
30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés a Zeneakadémia Kodály Intézetének szervezésében
A továbbképzés az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a “Mindennapos Éneklés” folytatásaként létrejövő „Szakmódszertani Továbbképzés” program keretében valósul meg.

A tanfolyam címe:
Kórusvezetés, hangzásfejlesztés
Várjuk azon pedagógusok (ének-zene tanárok, karvezetők, szolfézstanárok, zeneismeret-tanárok, egyházzene tanárok) jelentkezését, akiknek az iskolai vokális zenei együttesek, kórusok vezetéséhez további vezényléstechnikai és bővebb repertoárismeretre van szüksége.
(30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési program, alapítási engedélyszám: 831/10/2019.)

A tanfolyam ideje:
2022. április 21. (csütörtök) 15:00-19:00 között szünettel
2022. április 22. (péntek) 9:00-17:00 között szünettel
2022. április 23. (szombat) 9:00-17:30 között szünettel
2022. április 24. (vasárnap) 9:30-17:30 között szünettel
A tanfolyam helye: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc téri épülete

A tanfolyam oktatói:
Szakmai vezető: Dr. Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Oktatási Rektorhelyettese, a Karmester és Karvezető Tanszék tanszékvezetője
A tanfolyamon tanító tanárok: Cseri Zsófia, Kamp Salamon, dr. Kutnyánszky Csaba, Mindszenty Zsuzsánna

A továbbképzés célja:
A továbbképzés célja az alap- és középfokú nevelési-oktatási intézményekben tanító zenetanárok kórusvezetői ismereteinek bővítése és továbbfejlesztése.
A résztvevők ismerjék meg a hazai és nemzetközi karirodalom legkiemelkedőbb alkotásait; váljanak alkalmassá magasabb technikai- és művészi igényű kórusművek betanítására és megszólaltatására; legyenek képesek egy koherens koncepció alapján összeállított koncertprogram szerinti hangverseny megszervezésére, lebonyolítására és a műsor magas művészi színvonalon történő bemutatására.

A képzéshez kapcsolódó beszámoló követelményrendszere:
A továbbképzésen elsajátított ismeretek ellenőrzésére a továbbképzést követő záróhangversenyen kerül sor, melynek keretében a résztvevők a továbbképzés során megtanult mű(vek)et (terjedelemtől és összetettségtől függően egy vagy több művet) tanítanak be és vezényelnek.
A záróhangverseny kórusa(i) a művekből előzetesen felkészülnek, így a résztvevők a művek betanításának alapozó fázisát követően kapcsolódnak be a munkába. A záróhangverseny legkésőbb a továbbképzés utolsó oktatási napját követő 8. napon zajlik.
Az értékelés szempontjai:
-a betanítás során alkalmazott próbatechnika,
-az előadás során alkalmazott vezényléstechnika,
-a művészi megvalósítás színvonala.

Amennyiben a résztvevő valamelyik részfeladatot nem teljesíti, a képzés elvégzését igazoló tanúsítvány nem adható ki.
A tanúsítvány megszerzésének további feltétele a továbbképzés 90%-án való részvétel (A 30 tanítási órából legfeljebb 3 tanítási órát - azaz 2 óra 15 percet - lehet hiányozni).

Jelentkezés:
A minisztériumi támogatásnak köszönhetően a részvétel ingyenes.
Az eddigi gyakorlattól eltérően sajnos idén nem tudunk szállást és ebédet biztosítani.
A továbbképzés maximális létszáma: 15 fő
A jelentkezési lap letölthető innen.
Az aláírt jelentkezési lapot és szakmai önéletrajzot 2022. április 1-ig kérjük elküldeni beszkennelve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre Tóth Réka főszervezőnek.
Postai úton nem fogadunk el jelentkezést.

Visszajelzések a korábbi tanfolyamokról:
„Hálás vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű kórussal és annak karnagyával dolgozhattam. Az iskolai tapasztalataim és a gyerekek után ez maga volt a PARADICSOM. A kórusvezető minden instrukciója segítő volt, a kórus nagyon lelkes.”
„Az oktatók munkája, szaktudása magas szintű volt, de úgy érzem, ugyanakkor mégis tudtak partnerként is kezelni bennünket, ami nagyon megtisztelő és jó érzés volt.”

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV

A Kodály HUB-ról

A Kodály HUB a világ bármely pontjáról elérhető, nyilvános on-line tudásközpont, mely a kodályi zenepedagógia elveit követő szakmai anyagokat kínál az élményalapú ének-zene tanításhoz. Leíró részei a kodályi zenepedagógiában történő tájékozódást segítik, a regisztráció után elérhető interaktív funkciók pedig a tudásmegosztást, az énektanárok közösségépítését szolgálják. A Zenegyűjtemény egy kereshető adatbázis, mely zenei anyagokat (dalokat, zenehallgatási anyagokat, stb.) tartalmaz. Minden dalhoz tartozik egy  közel 60 szempont szerinti elemzés, mely az alapvető zenei jellemzők mellett abban is orientál, hogy milyen életkorban, milyen alkalomra, milyen életkorú gyermekek számára, milyen zenei elem megtanítására alkalmas egy adott dal. A dalok többségéhez egy játékleírás is kapcsolódik, a feltöltést végző pedagógus saját alkotása, mely a dal játékos megtanítását szolgálja. A Közösséghez történő csatlakozás az országban tanító kollégákkal történő kapcsolatfelvételt, információcserét szolgálja. Az Eseménynaptár zenepedagógiához kapcsolódó hazai szakmai eseményeket tartalmaz.

Az oldal folyamatosan bővül, és minden felhasználót arra biztatunk, hogy saját gyakorlatában bevált anyagait bátran ossza meg a közösséggel és töltse föl azokat a Zenegyűjteménybe.

Ez a verzió kifejezetten a magyar énektanárok számára készült magyar nyelvű változat. A teljes világot lefedő angol nyelvű verzió a https://kodalyhub.com oldalon érhető el, angolul beszélő kollégáknak javasoljuk, hogy ide is regisztráljanak!

 

Kapcsolat

Elérhetőségek:
Tel.: +36 (76) 481 518
Email: kodalyhub@kodalyhub.com

Amennyiben technikai problémát tapasztal, kérjük írjon a következő címre:
support@kodalyhub.com

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1., Hungary
https://kodaly.hu

A Kodály HUB a "Kodály HUB - Sing, Learn, Share" c. Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projekt keretében, az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával jött létre. Az oldal fenntartásához az NKA és az EMMI "Mindennapos éneklés" programja nyújt támogatást.