MENÜ
 

A Zeneakadémia Kodály Intézete által kezdeményezett, a zenei távoktatást segítő Erasmus+ együttműködés a Tempus Közalapítvány nívódíjában részesült.

Évente egy pályázati kategóriában, szektoronként csak egy ilyen díjat osztanak ki, az átadó ünnepségre a nemzetközi Erasmus+ konferencián kerül majd sor május 28-án Budapesten.

Az intézet korábbi igazgatója, Dr. Nemes László Norbert szakmai irányításával 2021 és 2023 között megvalósult, PRESTO mozaikszóval elnevezett (Practices and Resources for Equipping Schools to Teach Music Online) projekt további résztvevői a Caprice Oy (Helsinki, Finnország), a Dublin City University (Dublin, Írország), a National Youth Choir of Scotland (Glasgow, Skócia, Egyesült Királyság) és a Sing Ireland (Limerick, Írország) voltak.

Az együttműködésben több mint 750 különböző oktatási anyag készült, köztük előadások, oktatóvideók, módszertani kézikönyvek és hangfájlok.

A Tempus nívódíjával kapcsolatban Rajk Judit, a Kodály Intézet igazgatója elmondta: „Nagy öröm nemcsak a Kodály Intézet, hanem a Zeneakadémia egész közössége számára, hogy ilyen magas szintű elismerést kapott a PRESTO programunk, amely noha 2023-ban lezárult, eredményei, az elkészült tantermi, kórus és hangszeres oktatóanyagok ott vannak honlapunkon, mindenki számára ingyenesen hozzáférhetők a kodalyhub.com/presto portálon”. Mint hozzátette, különösen jó érzés, hogy egy független szakmai testülettől érkezett a nívódíj. „Ez is fontos bizonyítéka annak, hogy egyetemünkön magas szintű munka folyik, nemzetközi kapcsolataink szerteágazóak, hallgatóink, tanáraink munkája, illetve a magyar zeneoktatás ismert és elismert a világ minden táján. Liszt és Kodály neve, nem feledve a többi nagy elődöt sem, kötelez minket, hogy munkájukat folytassuk, és korunk innovációival tegyük még színesebbé” – hangsúlyozta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a PRESTO a szakmai értékelés során egészen magas értéket, a lehetséges 100-ból 96 pontot és mellé a nemzetközi jó gyakorlat minősítést is megkapta a bírálóktól.

Forrás: https://lfze.hu/hirek/ujabb-elismerest-kapott-a-presto-projekt-125916

 

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV

A Kodály HUB-ról

A Kodály HUB a világ bármely pontjáról elérhető, nyilvános on-line tudásközpont, mely a kodályi zenepedagógia elveit követő szakmai anyagokat kínál az élményalapú ének-zene tanításhoz. Leíró részei a kodályi zenepedagógiában történő tájékozódást segítik, a regisztráció után elérhető interaktív funkciók pedig a tudásmegosztást, az énektanárok közösségépítését szolgálják. A Zenegyűjtemény egy kereshető adatbázis, mely zenei anyagokat (dalokat, zenehallgatási anyagokat, stb.) tartalmaz. Minden dalhoz tartozik egy  közel 60 szempont szerinti elemzés, mely az alapvető zenei jellemzők mellett abban is orientál, hogy milyen életkorban, milyen alkalomra, milyen életkorú gyermekek számára, milyen zenei elem megtanítására alkalmas egy adott dal. A dalok többségéhez egy játékleírás is kapcsolódik, a feltöltést végző pedagógus saját alkotása, mely a dal játékos megtanítását szolgálja. A Közösséghez történő csatlakozás az országban tanító kollégákkal történő kapcsolatfelvételt, információcserét szolgálja. Az Eseménynaptár zenepedagógiához kapcsolódó hazai szakmai eseményeket tartalmaz.

Az oldal folyamatosan bővül, és minden felhasználót arra biztatunk, hogy saját gyakorlatában bevált anyagait bátran ossza meg a közösséggel és töltse föl azokat a Zenegyűjteménybe.

Ez a verzió kifejezetten a magyar énektanárok számára készült magyar nyelvű változat. A teljes világot lefedő angol nyelvű verzió a https://kodalyhub.com oldalon érhető el, angolul beszélő kollégáknak javasoljuk, hogy ide is regisztráljanak!

 

Kapcsolat

Elérhetőségek:
Tel.: +36 (76) 481 518
Email: kodalyhub@kodalyhub.com

Amennyiben technikai problémát tapasztal, kérjük írjon a következő címre:
support@kodalyhub.com

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1., Hungary
https://kodaly.hu

A Kodály HUB a "Kodály HUB - Sing, Learn, Share" c. Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projekt keretében, az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával jött létre. Az oldal fenntartásához az NKA és az EMMI "Mindennapos éneklés" programja nyújt támogatást.