A Kodályhub cookie-kat (sütiket) használ az oldal alapvető működése érdekében. Az oldal használatával kijelenti, hogy az Adatkezelési Tájékoztatót, valamint a Általános Szerződési Feltételeket elolvasta, és ezekkel egyetért.

MENÜ
 

 

“TÖBBSZÓLAMÚSÁG AZ ISKOLÁBAN”

Tanítási segédlet 
8-13 éves gyermekek többszólamú éneklési
készségeinek fejlesztéséhez

Kodály Zoltán - Ádám Jenő:
Énekes könyv sorozata elemző áttekintése alapján

készítette:
Dr. Nemes László Norbert
egyetemi tanár
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója

 

Jegyzeteimet főként azért teszem közzé, hogy oktatási segédanyagot adjak a többszólamú éneklési készség fejlesztéséről azok kezébe, akik jelenleg a Kodály-koncepción alapuló zenetanári képzéseken vesznek részt világszerte. Jegyzeteimet Kodály Zoltán - Ádám Jenő: Énekes könyv sorozatának elemző áttekintésekor készítettem. A sorozat régóta nem érhető el nyomtatásban, így sok külföldi, magát „Kodály-tanár”-ként azonosító pedagógus nem férhetett hozzá ehhez a korszakos jelentőségű kiadványhoz.

Az Énekes könyv sorozatban (amely Kodály szavaival „nagyot fog lendíteni énektanításunk ügyén” - Kodály Zoltán: Visszatekintés, I., p. 158.) Ádám Jenő nagy hozzáértéssel vezeti a tanulókat az egy- és többszólamú kottaolvasásban való jártasság felé.

Az itt közzétett jegyzetek mindegyike a Kodály-Ádám: Énekes könyv sorozatból kölcsönzött példákat tartalmaz, melyeket tanulmányi célból gondosan szerkesztettem és forrásjegyzetekkel láttam el. Néhány példa egy az egyben felhasználható az énekórákon vagy kóruspróbákon; néhány mintaként szolgál, amely a tényleges tanítási/tanulási igényeknek megfelelően módosítható; de e módszertani gyűjtemény legfőbb célja, hogy megállapításokat és ötleteket osszon meg kollégákkal, tanárokkal és tanulókkal a címben szereplő témával kapcsolatban.

A Kodály-Ádám: Énekes könyvek, ez a felbecsülhetetlen értékű sorozat, az utóbbi két évtizedben nagyban inspirálta pedagógiai munkámat. Véleményem szerint, ezek a Kodály nevét egyedüliként viselő általános iskolai énekes könyvek nemcsak a Kodály szellemében végzett zeneoktatás legautentikusabb forrásai, de egy roppant kifinomult pedagógiai gondolkodásmódot is tükröznek, amelyből kiviláglik a zene és gyermekek iránti elkötelezettség és felelősség. Ahogy Kodály írta: [a könyvek] “szerzője szerencsésen egyesíti magában a legmagasabb zenei képzettséget a népiskolai gyakorlat közvetlen tapasztalataival. Ismeri a gyermek lelkét, észjárását, képessége pontos határát.” (Kodály Zoltán: Visszatekintés, I., p. 158.)

Bízom benne, hogy ezt a tanítási segédanyagot a Kodály HUB minden olvasója hasznosnak találja, aki szeretne többet megtudni a Kodály-koncepció gyakorlati alkalmazásáról. Továbbá őszintén remélem, hogy a már előkészületben lévő második (átdolgozott) kiadás újabb ötleteket fog adni azoknak, akik Kodály zeneoktatási koncepcióját követve tanítanak iskolákban és/vagy foglalkoznak kórusokkal.

Dr. Nemes László Norbert

 

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV

A Kodály HUB-ról

A Kodály HUB a világ bármely pontjáról elérhető, nyilvános on-line tudásközpont, mely a kodályi zenepedagógia elveit követő szakmai anyagokat kínál az élményalapú ének-zene tanításhoz. Leíró részei a kodályi zenepedagógiában történő tájékozódást segítik, a regisztráció után elérhető interaktív funkciók pedig a tudásmegosztást, az énektanárok közösségépítését szolgálják. A Zenegyűjtemény egy kereshető adatbázis, mely zenei anyagokat (dalokat, zenehallgatási anyagokat, stb.) tartalmaz. Minden dalhoz tartozik egy  közel 60 szempont szerinti elemzés, mely az alapvető zenei jellemzők mellett abban is orientál, hogy milyen életkorban, milyen alkalomra, milyen életkorú gyermekek számára, milyen zenei elem megtanítására alkalmas egy adott dal. A dalok többségéhez egy játékleírás is kapcsolódik, a feltöltést végző pedagógus saját alkotása, mely a dal játékos megtanítását szolgálja. A Közösséghez történő csatlakozás az országban tanító kollégákkal történő kapcsolatfelvételt, információcserét szolgálja. Az Eseménynaptár zenepedagógiához kapcsolódó hazai szakmai eseményeket tartalmaz.

Az oldal folyamatosan bővül, és minden felhasználót arra biztatunk, hogy saját gyakorlatában bevált anyagait bátran ossza meg a közösséggel és töltse föl azokat a Zenegyűjteménybe.

Ez a verzió kifejezetten a magyar énektanárok számára készült magyar nyelvű változat. A teljes világot lefedő angol nyelvű verzió a https://kodalyhub.com oldalon érhető el, angolul beszélő kollégáknak javasoljuk, hogy ide is regisztráljanak!

 

Kapcsolat

Budapesti iroda:
+36 1 462-7000

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1., Hungary

https://kodaly.hu

 

A Kodály HUB a "Kodály HUB - Sing, Learn, Share" c. Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projekt keretében, az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával jött létre. Az oldal fenntartásához az NKA és az EMMI "Mindennapos éneklés" programja nyújt támogatást.