MENÜ
 

Hiánypótló online kiadvány jelent meg a Zeneakadémia Kodály Intézetének gondozásában, amely felfedező útra invitál: figyelmünket a gyökerekre, Kodály eredeti gondolataira, útmutatásaira irányítja, és az autentikus forrásokból merítve világítja meg a zenepedagógiai koncepció hiteles alappilléreit. A Mester halála óta eltelt több mint ötven év, a megváltozott körülmények kérdések felvetésére és megválaszolására késztetnek bennünket: Vajon hogyan illeszkednek Kodály alapelvei, állásfoglalásai korunk átalakult életformájához, körülményeihez? Megvalósult-e a „százéves terv”? Vajon megfelelnek-e az egyre gyarapodó nemzetközi adaptációk Kodály eredeti intencióinak?

A szerző, Gábor Lilla, a Kodály Intézet egykori oktatója, Kodály eszméinek nemzetközi hírű ismerője és terjesztője rendkívül alapos munkát végzett. Csakis „tiszta forrásból” dolgozott: Kodály írásaihoz, beszédeihez, nyilatkozataihoz nyúl vissza, s az idézeteket szakmai kontextusba helyezve összegzi Kodály alapvető irányelveit, tanítását. Látni fogjuk, hogy Kodály tűpontos megállapításain, kristálytiszta megfogalmazásain, célkitűzésein nem fogott az idő.

Hét nagyobb tematika köré tagolva, közel 50 részfejezetben merülhetünk el nemcsak Kodály eredeti gondolataiban, hanem az azokhoz kapcsolódó, gondosan kiválasztott zenei, képi és zenepedagógiai illusztrációkban is. A videófelvételeket a magyarországi zenei képzés csúcsintézményeiben rögzítettük minden korosztályban, az óvodától az általános iskola alsó és felső tagozatán át zeneiskolai, gimnáziumi és zeneakadémiai tanórákig, kóruspróbákon, hangszeres és szolfézsórák alkalmával. Hisszük, hogy Kodály büszke lenne a zenei felvételek színvonalára.

Az autentikus forráshoz való visszatalálásban segít ez a rendkívül sokrétű és mélyreható publikáció. A szerző szavaival: „konklúziója megerősíti azt a tényt, hogy Kodály zenepedagógiai koncepciója, annak alappillérei változatlanul egyetemes érvényűek, hitelesek és iránymutatóak.” „Kétségkívül, a következő generációkra is komoly felelősség és inspiráló feladat hárul: Kodály örökérvényű elveit, értékeit a mindenkori, változó környezetben megőrizni, a legmagasabb szinten megvalósítani, alkalmazni és terjeszteni.

Kodály koncepciójának eszmevilága, szemlélete ma is ugyanolyan ösztönző, példamutató forrást jelent, etikai iránytűt, nemcsak zenepedagógiai, hanem univerzális, emberi vonatkozásban is.”

 

A publikáció ingyenesen, a Kodály HUB magyar nyelvű verzióján érhető el regisztrált felhasználók számára: https://kodalyhub.hu/kodaly-zenepedagogiai-koncepcioja-a-xxi-szazad-perspektivajaban. Angol nyelvű verzióját a kodalyhub.com/kodaly-s-principles-in-the-perspective-of-the-21st-century oldalon lehet megtalálni.

Eseménynaptár

HKSzeCsPSzoV

A Kodály HUB-ról

A Kodály HUB a világ bármely pontjáról elérhető, nyilvános on-line tudásközpont, mely a kodályi zenepedagógia elveit követő szakmai anyagokat kínál az élményalapú ének-zene tanításhoz. Leíró részei a kodályi zenepedagógiában történő tájékozódást segítik, a regisztráció után elérhető interaktív funkciók pedig a tudásmegosztást, az énektanárok közösségépítését szolgálják. A Zenegyűjtemény egy kereshető adatbázis, mely zenei anyagokat (dalokat, zenehallgatási anyagokat, stb.) tartalmaz. Minden dalhoz tartozik egy  közel 60 szempont szerinti elemzés, mely az alapvető zenei jellemzők mellett abban is orientál, hogy milyen életkorban, milyen alkalomra, milyen életkorú gyermekek számára, milyen zenei elem megtanítására alkalmas egy adott dal. A dalok többségéhez egy játékleírás is kapcsolódik, a feltöltést végző pedagógus saját alkotása, mely a dal játékos megtanítását szolgálja. A Közösséghez történő csatlakozás az országban tanító kollégákkal történő kapcsolatfelvételt, információcserét szolgálja. Az Eseménynaptár zenepedagógiához kapcsolódó hazai szakmai eseményeket tartalmaz.

Az oldal folyamatosan bővül, és minden felhasználót arra biztatunk, hogy saját gyakorlatában bevált anyagait bátran ossza meg a közösséggel és töltse föl azokat a Zenegyűjteménybe.

Ez a verzió kifejezetten a magyar énektanárok számára készült magyar nyelvű változat. A teljes világot lefedő angol nyelvű verzió a https://kodalyhub.com oldalon érhető el, angolul beszélő kollégáknak javasoljuk, hogy ide is regisztráljanak!

 

Kapcsolat

Elérhetőségek:
Tel.: +36 (76) 481 518
Email: kodalyhub@kodalyhub.com

Amennyiben technikai problémát tapasztal, kérjük írjon a következő címre:
support@kodalyhub.com

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete
6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1., Hungary
https://kodaly.hu

A Kodály HUB a "Kodály HUB - Sing, Learn, Share" c. Erasmus+ Stratégiai Partnerségi projekt keretében, az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával jött létre. Az oldal fenntartásához az NKA és az EMMI "Mindennapos éneklés" programja nyújt támogatást.